Okna Dobroplast ograniczaj utratę ciepła

Okna to strategiczny element wykończeniowy każdego pomieszczenia mieszkalnego. Wpływa bowiem na to, jak będzie się nam użytkować dane wnętrze: jak będziemy się w nim czuć, ile będziemy płacić za ogrzewanie, czy będzie nam gorąco itd. Warto więc dobrze przemyśleć sprawę zakupu profili okiennych.

Budowa nowoczesnego okna

Jeśli zależy nam na niskich rachunkach za ciepło, w poszukiwaniach powinniśmy kierować się współczynnikiem przenikania ciepła. Pozwoli on wyliczyć, ile energii cieplnej przeniknie przez przegrodę na zewnątrz. Innymi słowy: umożliwia wyliczenie strat.

Te ostatnie są nieuniknione. Należy więc się skupić na ich ograniczeniu. Dobre okna potrafią zmniejszyć ilość traconego ciepła o połowę w stosunku do standardowych.

Profile o dobrych własnościach termoizolacyjnych, czyli dużej zdolności do zatrzymywania ciepła, rozpoznamy po wspomnianym współczynniku. Oznaczany jest on symbolem U. Uważajmy jednak na sztuczki sprzedawców. Niektórzy z nich eksponują współczynnik przenikania ciepła szyby (Ug), ale ważniejszy jest ten charakteryzujący okno jako całość, czyli Uw.

Wedle obowiązujących norm w budynkach, które budowano na podstawie pozwolenia wydanego najpóźniej do końca 2008 r., współczynnik Uw nie może przekraczać 2,6 W/m2K. Dla młodszych obiektów parametr ten wynosi 1,7 W/m2K. Nie warto się jednak nimi kierować. Dlaczego? To bardzo liberalne przepisy. Jeśli się do nich zastosujemy, będziemy sporo płacić za ciepło.

Dzisiaj standardem są okna mające Uw na poziomie 1,5 W/m2K. To profile jednokomorowe, których jedna z dwóch tafli pokryta jest powłoką niskoemisyjną. Gdy wypełniające komorę powietrze zastąpi się argonem, gazem szlachetnym o przewodnictwie cieplnym mniejszym o 1/3, współczynnik spada do 1,1.

Druga powłoka niskoemisyjna, wydajniejszy gaz w komorze (kryptonu albo ksenonu) oraz kolejna tafla w pakiecie szybowym pozwalają obniżyć parametr nawet do 0,4 W/m2K. Takie supernowoczesne okna produkuje m.in. Dobroplast. Jego wyroby cieszą się dobrą opinią, o czym przekonamy się, czytając wypowiedzi użytkowników na stronie http://forum.o2.pl/temat.php?id_p=6616657.

Przeczytaj poprzedni wpis:
Kawa na słodko czy ostro?

Bogaty w smak i aromat napój znany jest ludzkości od XV wieku a wielu z nas wprost nie wyobraża sobie...

Zamknij