Kawa na słodko czy ostro?

Bogaty w smak i aromat napój znany jest ludzkości od XV wieku a wielu z nas wprost nie wyobraża sobie bez niego życia. Mocny, esencjonalny zapach kawy towarzyszy nam każdego ranka i daje energię na nadchodzący dzień. Kawa to także nieodłączny dodatek spotkań z przyjaciółmi a jej różnorodność pozwala każdemu znaleźć idealną jej odmianę i sposób podania.

Uprawiana między innymi w Ameryce Południowej, Azji i Afryce roślina była na przestrzeni wieków ważnym przedmiotem handlu międzynarodowego i wpisała się na stałe w kulturę i tradycje wielu narodów. Chętne pita przez pokolenia ludzi z każdego zakątka globu, jest uwielbiana ze względu na swój zapach, smak i właściwości pobudzające. Kawa zawdzięcza je obecności kofeiny w ziarnach a jej stężenie zmienia się w zależności od gatunku i metody przyrządzania: od energetycznego „kopa”, jakim jest espresso po lekkie, smaczne cappuccino. Różnią się także sposoby, w jaki podawana jest kawa. Można delektować się nią na słodko z chrupiącym croissantem lub na ostro z gorącym chilli.

Więcej o tych i innych metodach przyrządzania tego pięknie pachnącego napoju powie ci infografika „Mapa Smaków Kawosza”, którą znajdziesz na www.dolce-gusto.pl/PL/Magazyn/Pages/flavour-map.aspx

dolcegusto
Źródło: https://www.dolce-gusto.pl/PL/Magazyn/Pages/flavour-map.aspx

 

Przeczytaj poprzedni wpis:
Infografika: Twoje nowoczesne okno na świat

Czy zdajesz sobie sprawę z tego, jak wielkie znaczenie, nie tylko praktyczne, ale także symboliczne mają okna, które obecne są...

Zamknij